top of page
Αναζήτηση
  • npsimenatou

Πενθώντας στη γιορτή της μητέρας

Οι λόγοι που μια μητέρα πενθεί την απώλεια του παιδιού της είναι πολλοί και δεν συσχετίζονται απαραίτητα με τον θάνατο. Μπορεί η απώλεια του παιδιού να προέρχεται από ατύχημα, από αυτοκτονία, από ασθένεια , από χρήση ουσιών, αποβολή ή έκτρωση. Μπορεί να προέρχεται επίσης από υιοθεσία ή αφαίρεση επιμέλειας, απαγωγή ή και εγκλεισμό σε ίδρυμα για λόγους υγείας.

Όποιος και αν είναι λόγος για τον οποίο μια μητέρα έχει αναγκαστεί να χωριστεί από το παιδί της, η γιορτή της μητέρας παραμένει για εκείνη μια μέρα γεμάτη από συναισθήματα και αναμνήσεις.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να έρθουμε κοντά σε μια μητέρα που πενθεί την απώλεια του παιδιού της την μέρα αυτή. Ας δούμε κάποιους από τους προτεινόμενους:


- Μπορούμε να την πλησιάσουμε και να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απώλεια της.

- Μπορούμε να ρωτήσουμε με ευγενικό τρόπο αν θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της. Σε ενδεχόμενη άρνηση αποδεχόμαστε την επιθυμία της.

- Χρησιμοποιούμε το όνομα του παιδιού όταν θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό.

- Δηλώστε διαθέσιμοι για υποστήριξη ακόμα και αν έχει περάσει αρκετός καιρός από την απώλεια της. Η υποστήριξη μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως τηλεφωνική επαφή, επίσκεψη στο νεκροταφείο κ.ο.κ

- Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς μπορείτε να την πλησιάσετε , ρωτήστε την.

- Να είστε ειλικρινείς με αυτό που αισθάνεστε. Κλάψτε, μιλήστε, γελάστε.

- Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι δηλώστε αυτήν την απλή αλήθεια: «Δεν είμαι σίγουρος/η αλλά θα ήθελα να…»

Η απώλεια ενός παιδιού παραβιάζει στις συνειδήσεις των ανθρώπων τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Θεωρείται από τις πιο επώδυνες απώλειες και επιδρά τόσο στην ίδια την οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Είναι ένας βίαιος που διακόπτει τα όνειρα και οι προσδοκίες για το μέλλον.



Αυτή τη μέρα επιλέξτε να είστε δίπλα στις γυναίκες που πενθούν την απώλεια του παιδιού τους. Είναι πιθανό να το επιθυμούν και να το έχουν ανάγκη.


Νάνσυ Ψημενάτου

Δημήτρης Κουτζαμάνης

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page