top of page

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΝΘΟΥΣ

ΝΑΝΣΥ ΨΗΜΕΝΑΤΟΥ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της συμβούλου ψυχικής υγείας, συγγραφέως και επόπτριας Νάνσυς Ψημενάτου με τίτλο «Συμβουλευτική πένθους, Οδηγός για επαγγελματίες».

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο χρήσιμο για τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, το οποίο είναι χωρισμένο σε ενότητες, που περιλαμβάνουν θεωρίες που αφορούν το πένθος, ενώ ταυτόχρονα ο αναγνώστης καλείται να απαντήσει σε προσωπικά ερωτήματα. 

Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει τον χρηστικό οδηγό, που έλειπε για όλες τις ομάδες των επαγγελματιών  ή των εθελοντών που ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Αναφέρει η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα: «Το πένθος και τον θρήνο μπορούμε να τα προσεγγίσουμε κυρίως βιωματικά και γι’ αυτό απαιτείται η κατάδυση εντός μας.


Έτσι ο αναγνώστης θα συναντήσει διαβάζοντάς το προσωπικές ασκήσεις, που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει ή και να βρεθεί αντιμέτωπος με δικές του –δυσλειτουργικές  πολλές φορές– απόψεις, βαθύτερες  πεποιθήσεις ή στάσεις,  για τις οποίες θα πρέπει να αποφασίσει εάν και πώς θα τις διαχειριστεί.


Δικά μας σχόλια αναφορικά με τα θέματα που οι ασκήσεις προσεγγίζουν υπάρχουν στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του βιβλίου».

    Από τον Πρόλογό της η Ευγενία Γεωργαντά, Psy.D., ECP Ψυχολογος, Ψυχοθεραπεύτρια: «Κάθε απώλεια μας οδηγεί επίσης στην επαναδιαπραγμάτευση του νοήματος και της κοσμοαντίληψής μας. Ανάλογα με το μέγεθος της απώλειας όλος ο κόσμος μας μπορεί να καταρρεύσει και να χρειαστεί να επαναξιολογήσουμε βασικές μας αξίες και πεποιθήσεις. Βέβαια, κάθε κρίση μας παρουσιάζει έναν κίνδυνο και μια ευκαιρία. Τον κίνδυνο της ψυχικής κατάρρευσης του ανθρώπου που θρηνεί καλείται να αντιμετωπίσει ο ειδικός της ψυχικής υγείας που δουλεύει στο χώρο του πένθους και της απώλειας. Η σωστή του προετοιμασία είναι υψίστης σημασίας». 

      Και ο Επαμεινώνδας Λοράνδος, Ψυχοθεραπευτής εφήβων & ενηλίκων, Σύμβουλος ανθρώπινων συστημάτων σημειώνει: «Μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιλήψεις αλλά και μια μεγάλη εμπειρία από το πεδίο, η Νάνσυ Ψημενάτου οργανώνει σημαντικά τη γνώση των τελευταίων δεκαετιών και βοηθά τον αναγνώστη μέσα από την εμπειρία του προσωπικού του αναστοχασμού να αναπτύξει έναν εσωτερικό διάλογο και τελικά να βιώσει το κείμενο, όχι απλά να το διαβάσει και να το αντιληφθεί εγκεφαλικά».

   Την έκδοση ολοκληρώνει προτεινόμενη βιβλιογραφία και αρθρογραφία γύρω από το πένθος.

Από τις εκδόσεις Φίλντισι 

Βιβλία: Text

ΠΕΝΘΟΣ- ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΞΟΥ

ΝΑΝΣΥ ΨΗΜΕΝΑΤΟΥ

Τo βιβλίο αναφέρεται στον θάνατο και την απώλεια. Στη ζωή, την ευτυχία και τη δυστυχία, την ελευθερία, την αλλαγή και την ευθύνη, το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων.

Μας προ(σ)καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη και τη φροντίδα του εαυτού μας την ώρα που πενθούμε αλλά και να στηρίξουμε τα παιδιά στο δικό τους θρήνο.

Η συγγραφέας ευελπιστεί να μας εξοικειώσει με την ιδέα ότι ήρθαμε σ' αυτόν τον κόσμο εφοδιασμένοι με την ικανότητα να πενθούμε για τις απώλειές μας και δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να το κάνουμε.


Μας προτρέπει να επιλέξουμε, συνειδητά, αν θα θρηνήσουμε με τον δικό μας τρόπο ή θα αποδεχθούμε, παθητικά, αυτόν που η κοινωνία μας ζητά.

Ζούμε σε μια κοινωνία που μας αποτρέπει από το να πενθήσουμε και να θρηνήσουμε, μια κοινωνία που μας επιβάλλει να μην εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται ένδειξη αδυναμίας. Μας ζητά "να προχωρήσουμε" και να "συνέλθουμε" και κατά προτίμηση αυτό να το κάνουμε γρήγορα.

Ο θάνατος είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. Μιλώντας για τον θάνατο, αναγκαστικά, η προσοχή μας θα στραφεί στη ζωή. Θα θέσουμε στον εαυτό μας ερωτήματα σημαντικά και θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ικανότητά μας να θρηνούμε ταυτίζεται με την ικανότητά μας να αγαπάμε.

Θα ταξιδέψουμε μαζί στη χώρα του Παράδοξου για να συμφωνήσουμε, τελικά, ότι η συμφιλίωση με το πένθος και την απώλεια είναι μια απαραίτητη διαδικασία που θα φέρει απροσδόκητα "δώρα" σε μας και τους γύρω μας.

https://www.facebook.com/griefparadox

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Βιβλία: Text

365 + 1 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ

ΝΑΝΣΥ ΨΗΜΕΝΑΤΟΥ

Αυτό το ημερολόγιο ευελπιστεί και επιθυμεί να σε συνοδεύσει σε αυτό που σου συμβαίνει.


Είναι ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο που θα προσπαθήσει να ρίξει φως στο σκοτάδι να σου συμπαρασταθεί στις δύσκολες μέρες που περνάς, που αντιμετωπίζεις αυτόν τον καιρό.


Θα σε παροτρύνει να μιλάς, να γράφεις για αυτά που συμβαίνουν μέσα σου ενώ γνωρίζει ότι όλο σου το είναι θα θέλει να τυλιχτεί στην σιωπή. Θα σε ενθαρρύνει να αναλάβεις ενεργητικά την διαδικασία του πένθους και να πας ενάντια στον παθητικό τρόπο που συνήθως επιζητούν οι γύρω σου.


Σκοπός του είναι να σε οδηγήσει, ώστε να διαχειριστείς με τον καλύτερο δυνατό και ασφαλή τρόπο την απώλειά σου.


Οι σημερινοί άγραφοι κοινωνικοί κανόνες που ισχύουν για το πένθος περιλαμβάνουν κάποιες εντολές προς τους ανθρώπους που πενθούν.


  • Ο πρώτος κανόνας είναι "μην αισθάνεσαι άσχημα".


  • Ο δεύτερος κανόνας είναι "αντικατάστησε την απώλειά σου γρήγορα".


  • Ο τρίτος μάς προτρέπει "μην πενθείς δημόσια".


  • Ο τέταρτος ζητά "να είσαι δυνατός για τους άλλους".


Όποιος ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες άθελά του βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό του αλλά και τους κοντινούς του ανθρώπους, καθώς οι κανόνες αυτοί είναι επιζήμιοι για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.


Αυτό το ημερολόγιο θα σε παροτρύνει να αμφισβητείς συνεχώς αυτούς τους κανόνες. Θα διαπιστώσεις ότι η δύναμή τους είναι τεράστια και ότι για να πας ενάντιά τους θα χρειαστεί να λάβεις τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη.

http://filntisi.gr/el/friendly-url-autogeneration-failed/166--.html

Βιβλία: Text
bottom of page